Gå direkt till innehåll
Elgiganten har utformat ett återvinningssystem där kunderna erbjuds en säker insamling med hjälp av auktoriserad personal.
Elgiganten har utformat ett återvinningssystem där kunderna erbjuds en säker insamling med hjälp av auktoriserad personal.

Pressmeddelande -

Unik rapport listar Elgigantens hinder för ett cirkulärt samhälle

Idag lanseras The UnSustainability Report – en unik rapport som för första gången listar en rad hinder som i Sverige, Norge och Danmark står i vägen för en hållbar utveckling. Hemelektronikkedjan Elgiganten är en av de svenska aktörerna som har uttalat sig i rapporten om vilka hinder de möter för att möjliggöra ett cirkulärt samhälle.

Sveriges klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaser är satt till år 2045. Men enligt ledare i det svenska näringslivet finns det mängder av hinder i Sveriges lagstiftning och byråkrati som bromsar en grön omställning. Nu sammanställs tio hinder i The UnSustainability Report som lanseras idag, framtagen av Geelmuyden Kiese och Deloitte Economics.

Rapporten visar bland annat att det ligger 20–25 miljoner mobiltelefoner i svenskarnas byrålådor som inte längre används. Om dessa mobiltelefoner skulle användas längre, repareras eller återvinnas, skulle dess klimatpåverkan reduceras med 2 759 873 ton CO2 fram till 2030.

- I den här rapporten sätter vi ljuset på de hinder som står i vägen för en hållbar utveckling. Vi måste få våra konsumenter att cirkulera mera genom att lämna in den elektronik som inte längre används. Skräp för någon kan dessutom vara en användbar produkt för någon annan och då måste det vara lätt att göra rätt som konsument, berättar Tony Ottebjer-Winkler, Drift- och hållbarhetschef på Elgiganten.

  Elgiganten har utformat ett återvinningssystem där kunderna erbjuds en säker insamling med hjälp av auktoriserad personal. En av de främsta anledningarna till att mobiltelefoner inte återvinns är nämligen en oro för hur personlig information som är lagrad ska hanteras. Och så här långt har intresset varit stort för tjänsten.

  - I samtliga Elgigantens varuhus går det att lämna in produkter för reparation eller återvinning, så att livslängden förlängs på produkterna eller materialet de är gjorda av. Till exempel har Elgigantens butiker under 2021 tagit emot drygt 113 000 produkter på service, samt skickat sammanlagt 4 000 ton elavfall för återvinning under 2021, berättar Tony Ottebjer-Winkler.

  Läs The UnSustainability Report här.

  Om The UnSustainability Report

  The UnSustainability Report är en rapport framtagen av Geelmuyden Kiese och Deloitte Economics, med syfte att se vilka hinder som bromsar den gröna omställningen i Sverige. Rapporten består av tio hinder som framkommit genom intervjuer med aktörer från svenskt näringsliv. Rapporten är även framtagen i Norge och Danmark med hinder som bromsar den norska och danska omställningen.

  Relaterade länkar

  Ämnen


  Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior. Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

  LÄS MER OM:
  Elgigantens sortiment och mer om bolagets hållbarhetsarbete. Besök även Elkjop.no eller Currys.co.uk.

  Kontakter

  Linnea Cederquist

  Linnea Cederquist

  Presskontakt PR and Communications Manager Gäller endast pressförfrågningar från media. 0701803269
  Kundtjänst

  Kundtjänst

  Presskontakt Kundtjänst Gäller alla övriga frågor och kundärenden. 0771115115

  Om Elgiganten Sverige

  Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

  Elgiganten Sverige
  Franzéngatan 6
  112 51 Stockholm
  Sverige