Gå direkt till innehåll
9 av 10 raderar inte data vid mobilbyte

Pressmeddelande -

9 av 10 raderar inte data vid mobilbyte

Endast 7 procent av svenskarna tar professionell hjälp för att radera innehållet på sin surfplatta och mobiltelefon. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Elgiganten. För övriga finns en potentiell risk att personlig information hamnar i orätta händer, menar en säkerhetsexpert.

I undersökningen svarar 82 procent av respondenterna att de är måna om att deras personliga data inte kommer på villovägar när de byter till ny mobil eller surfplatta

­­– Endast 7 procent tar professionell hjälp för att radera innehållet. För övriga finns en potentiell risk att personlig information hamnar i orätta händer. Den nya ägaren kan i princip få fri tillgång till hela ditt digitala liv med telefonlistor, SMS, MMS , lösenord, webbläsarhistorik, bilder, videor och e-post, säger Åke Ljungqvist, Sverigechef på Ibas, Nordens ledande specialist på data när det gäller rekonstruktion, radering och efterforskning.

Fabriksåterställning eller förstörd enhet ingen garanti
Undersökningen visar att de flesta av oss antingen raderar data själva när vi ska byta mobil eller surfplatta, eller helt enkelt förstör enheten. Åke Ljungkvist menar att det på inget sätt innebär att informationen är borta för alltid.

– Dagens smartphones och surfplattor är kraftfulla datorer som lagrar mer än vi kanske egentligen vill. Inbyggda funktioner kan radera mycket data, men det garanterar inte att privata bilder och annat är borta för alltid. Med rätt kunskap kan man återskapa innehållet även efter det. Att ta sönder enheten är inte heller någon garanti för att SIM-kortet och det interna/externa minnet förstörs och det är där informationen finns lagrad. Det enda säkra sättet är att använda certifierade verktyg för dataradering, säger Åke Ljungqvist.

Tjänst för garanterad radering
Elgiganten säljer närmare 1 miljon surfplattor och 2,5 miljoner mobiler per år i Norden och får dagligen frågor från kunderna om radering av innehåll.

– Vår erfarenhet är att kunderna är bekymrade över det här. Enligt undersökningen är bilder, dokument, internetbank och e-post det som människor är mest rädda ska komma på villovägar. För oss har det därför varit viktigt att kunna erbjuda en bra tjänst för radering av data. Med tjänsten ”Säker borttagning” kan vi radera innehåll från alla datorer, surfplattor och mobiltelefoner och vi har nyligen färdigställt supportavdelningar i alla varuhus där vi kan hjälpa kunderna bland annat med detta, säger Jimmy Charlez, Ansvarig för KNOWHOW, Elgigantens service- och tjänstekoncept.

Säkerhetsexpert Åke Ljungqvist menar att både privatpersoner och företag måste vakna upp och vidta nödvändiga åtgärder.

– Det är illa att privatpersoner riskerar att utsättas för bedrägeri eller se sina privata bilder distribueras på internet. För företag är det en katastrof om känslig information skulle hamna i fel händer. Privatpersoner måste kunna kräva att butiker raderar gamla enheter med hjälp av en 100 procent säker programvara. Samtidigt borde företag inkludera smarttelefoner och surfplattor i sina rutiner för radering av innehåll, något som ofta redan finns på plats för datorer och servrar, säger Åke Ljungqvist.

Resultat från undersökningen

När du byter mobil/surfplatta, hur viktigt är det för dig att filerna på enheten raderas säkert?

Mycket viktigt – 60 procent

Någorlunda viktigt – 22 procent

Inte särskilt viktigt – 8 procent

Tänker inte på det alls – 7 procent


Senast du gjorde dig av med en surfplatta/mobil, vad gjorde du för att radera data på enheten?

Jag raderade själv innehållet – 60 procent

Jag förstörde enheten – 19 procent

Jag gjorde inget speciellt för att radera data – 14 procent

Jag fick professionell hjälp för att vara säker – 7 procent


Undersökningen genomfördes av YouGov, juli 2015, på uppdrag av Elgiganten med ett representativt urval på 1.003 svenskar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln.

Elkjøp-koncernen där Elgiganten ingår omsatte räkenskapsåret 2013/14 26,9 miljarder NOK med ett resultat på 1.146 miljoner NOK. I Norden finns totalt 390 varuhus och ca 10.000 medarbetare. Alla nordiska varuhus försörjs från det 100.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag över 3.000 anställda och 77 varuhus. Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc. För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Presskontakt

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Årets Arbetsgivare 2020

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige