Gå direkt till innehåll
29 procent av svenskarna har förstört sin mobil under det senaste året, visar en ny undersökning.
29 procent av svenskarna har förstört sin mobil under det senaste året, visar en ny undersökning.

Pressmeddelande -

Svenskarna förstör över 2 miljoner mobiler varje år

En färsk undersökning visar att svenskarna har sönder mobiltelefoner som aldrig förr. Samtidigt är sommaren en högtid när det gäller att köpa ny telefon.

29 procent av de tillfrågade i undersökningen, som utförts av YouGov, uppger att deras mobil gått sönder under det senaste året. Det motsvarar minst 2 miljoner mobiltelefoner.*

– Att så många mobiltelefoner blivit förstörda på bara ett år visar hur viktig telefonen har blivit för oss. Den är med oss oavsett vart vi är och vad vi gör och då kan vi nästan räkna med att oturen någon gång är framme och vi tappar den i marken eller i vattnet, exempelvis när vi ska ta bilder, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten.

Krossade skärmar och olika typer av vattenskador är de vanligaste orsakerna till att kunderna lämnar in sin mobiltelefon för service hos Elgiganten.

– Vi investerar allt mer pengar när vi köper ny mobil, så det kan definitivt bli en dyr historia om man har otur. Samtidigt vet vi sedan tidigare att var tredje svensk inte har skydd på sin mobil i form av ett skal eller fodral. Ett sånt skydd står inte emot allt, men i nio fall av tio kommer det att rädda mobilen om du tappar den i marken. Ett vanligt skal är dessutom ett helt okej skydd mot både fukt och smuts, säger Magnus Dahg.

2,18 miljoner på mobiljakt

Undersökningen visar också att väldigt många svenskar passar på att köpa ny mobil under sommaren.

31 procent av respondenterna uppger att de antingen redan köpt ny mobil den här sommaren, eller planerar att göra det.

– Över 2 miljoner svenskar har eller planerar att köpa ny mobiltelefon i sommar. Bara antalet i sig är helt galet, men det visar också tydligt att vi svenskar ser på sommaren som mobilperiod nummer ett. Många föräldrar tycker att sommarveckorna är ett bra tillfälle för barnen att få sin första telefon, vilket helt klart bidrar till de höga försäljningssiffrorna. Samtidigt är det många aktörer som annonserar mobiltjänster och produkter under den här perioden, säger Magnus Dahg.

Han har även lagt märke till att svenskarna i allt högre grad är olycksdrabbade och får sina mobiler förstörda på sommaren jämfört med resten av året.

– Sällan använder vi mobilen så mycket som under sommarhalvåret. Vi reser och rör oss väldigt mycket, är på stranden, på sjön och i fjällen, och då är det lätt hänt att oturen är framme. I år har dessutom Pokémon Go-vågen, gjort att många använt mobiltelefonen extra mycket, säger Magnus Dahg.

UNDERSÖKNINGEN:

Har din mobiltelefon/smartphone gått sönder någon gång under det senaste året?
Ja: 29 procent

Nej: 71 procent

Har du planer på att köpa en ny mobiltelefon/smartphone till dig själv eller till vänner/familj under sommaren? (Eller har du redan köpt en i sommar?)
Ja: 31 procent

Nej: 61 procent

Undersökningen genomfördes av YouGov i juli 2016 på ett representativt urval av 1006 svenskar i åldrarna 18 till 75 år.


* Underlag från Statistiska Centralbyrån visar att det bor 7,05 miljoner personer i Sverige i åldrarna 18-75 år.

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 159 butiker och varuhus. Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detalhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och på Färöarna. Räkenskapsåret 2015/2016 uppgick koncernens omsättning till 33,1 miljarder NOK. I Norden finns totalt 425 varuhus och ca 10.000 medarbetare. Alla nordiska varuhus försörjs från det 100.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Presskontakt

Sayna Oveisikian

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Årets Arbetsgivare 2020!

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. 2 år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Elgiganten Sverige
Box 1264
164 29 Kista
Sverige