Gå direkt till innehåll
Så håller du telefonen vid liv i kylan

Pressmeddelande -

Så håller du telefonen vid liv i kylan

Alla elektroniska produkter, inklusive mobiltelefonen, påverkas av kyla och minusgrader. Batterikapaciteten blir sämre och displayen kan upplevas som svåranvänd och trög. Men hur mycket vinter tål egentligen dagens högteknologiska mobiltelefoner och vad kan man göra för att den ska hålla längre?

– Alla mobiltelefoner som säljs på den svenska marknaden ska tåla svenska vinterförhållanden så länge du håller dig inom tillverkarens rekommendationer, dom hittar du oftast i bruksanvisningen. Du ska alltså kunna använda telefonen på samma sätt som under sommaren, men det är självklart en fördel att hålla telefonen lagom varm och framför allt torr, säger Magnus Dahg, Försäljningschef för Telekom på Elgiganten.

Ett tips är att förvara mobiltelefonen nära kroppen, i en innerficka eller liknande så undviker du att det blir allt för kall. Här finns däremot en risk för kondens i telefonen beroende på den temperaturväxling den får utstå.

– Om du använder telefonen så den blir riktigt kall och därefter lägger den i en varm innerficka kan det uppstå kondens. För att undgå detta så bör uppvärmningen av telefonen ske mer gradvis, men genom att använda headset behöver du till exempel inte ta fram telefonen när du ska prata utan kan behålla den i fickan, säger Magnus Dahg.

Powerbank – en räddare i nöden
En härlig vinterdag ute i det fria ska naturligtvis inte störas av att du får slut på batteri i din mobil. En powerbank är ett bärbart uppladdningsbart batteri som tankar dina apparater fulla med livsnödvändig ström när helst du behöver det.

– Det finns små powerbanks som knappt är större än ett paket tuggummi, upp till mer rejäla kraftpaket som kan ladda flera telefoner åt gången. En powerbank kan också ladda din surfplatta, dina bärbara högtalare och actionkameran. Personligen åker jag ingenstans utan powerbank, den har räddat många semestrar för hela familjen, säger Magnus Dahg.

Få mobiler skadas av kylan
Trots att många människor upplever vissa utmaningar med sina mobiltelefoner under vinterhalvåret så har varken Elgiganten eller de serviceverkstäder som företaget samarbetar med noterat någon ökning i antalet serviceärenden eller reparationen den senaste tiden.

– Oavsett säsong och tid på året får vi in telefoner med fuktskador och fysiska skador som beror på oförutsedda händelser och tuff användning. Då är det faktiskt värre på sommaren då man spenderar mycket tid utomhus och många tar med sig telefonen på båten eller till stranden. Min rekommendation är att alltid använda någon form av skärmskydd, mobilskal eller fodral. Det skyddar inte mot allt, men kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen, säger Magnus Dahg.

För säkerhets skull kan det vara bra att kontrollera om man har en försäkring som omfattar skador på mobiltelefonen och även annan hemelektronik. Här finns också speciella produktförsäkringar som kan tecknas i samband med inköp av en ny mobiltelefon och som kan ge extra trygghet vid fuktskador och andra olyckor som kan förstöra telefonen.

TIPS – Så lever telefonen längre i kylan:

1. Ha telefonen nära kroppen – Förvara den i en innerficka eller liknande så håller batteriet längre.

2. Stäng av telefonen eller sätt den i flygplansläge – Spara batterikapacitet tills du bättre behöver den.

3. Använd hörlurar/headset – På så sätt behöver du inte ta fram telefonen i kylan när du ska prata.

4. Ta med en powerbank – Ladda telefonen när du är på språng.

5. Använd skärmskydd, mobilskal eller fodral – Det kan vara räddningen om du tappar telefonen i backen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 159 butiker och varuhus. Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detalhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och på Färöarna. Räkenskapsåret 2015/2016 uppgick koncernens omsättning till 33,1 miljarder NOK. I Norden finns totalt 425 varuhus och ca 10.000 medarbetare. Alla nordiska varuhus försörjs från det 100.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Presskontakt

Sayna Oveisikian

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Årets Arbetsgivare 2020!

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. 2 år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Elgiganten Sverige
Box 1264
164 29 Kista
Sverige