Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Nytt rekordår för Black Friday - slog alla förväntningar

Black Friday överträffade alla förväntningar! Under fredagsdygnet omsatte Elgiganten vitvaror och hemelektronik för 617 miljoner kronor, 21 procent mer än fjolåret. Det är nytt handelsrekord både för Elgiganten, elektronikbranschen och svensk detaljhandel i stort.

– Vi hade räknat med nya rekordnivåer, men det här överträffar våra förväntningar. Under fredagsdygnet omsatte vi produkter för 617 miljoner kronor, vilket är en växt från fjolåret med närmare 21 procent. Black Friday är den i särklass största handelsdagen i Sverige, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Försäljningen ökade i samtliga kanaler, med e-handeln som den stora vinnaren med en tillväxt på närmare 100 procent. Redan klockan 15:00 på fredag eftermiddag passerade e-handelsförsäljningen fjolårets totalförsäljning för hela dygnet.

–Totalt sett kan vi konstatera att e-handeln ökade kraftigt samtidigt som handeln som helhet var mer jämnt fördelad över hela dygnet i år. Fler erbjudanden och en extremt bra produkttillgång har gjort att fler kunder än någonsin kunnat ta del av erbjudandena och det är jag enormt glad över. Det är också grunden till att vi kan växa så mycket i år trots enormt starka siffror från fjolåret att jämföra oss mot, säger Niclas Eriksson.

Under fredagsdygnet såldes 15,000 hörlurar och närmare 20,000 TV-apparater. Siffrorna visar också att kunderna valt att handla dyrare produkter i år.

– Snittköpen har ökat med 50 procent under Black Friday de senaste tre åren. Det pekar egentligen på två saker, dels planlägger kunderna de större inköpen till Black Friday då de vet att det kommer att finnas bra erbjudanden. Då passar de också på att handla produkter i de något högre prissegmenten med bättre specifikationer och lägre energiförbrukning osv. TV-apparater och stora vitvaror säljer till exempel alltid bra under Black Friday, säger Niclas Eriksson.

Black Friday är startskottet för julhandeln och innebär att kunderna påbörjar julklappsinköpen tidigare och att julhandeln förlängts.

– Därför har vi också valt att förlänga öppet köp-perioden så att den gäller från och med Black Friday till och med den 24 januari, så kunderna kan känna sig helt trygga med sina inköp, säger Niclas Eriksson.

Nu fortsätter Black Friday-kampanjen hela helgen. Den avslöses av Cyber Monday på måndag, som sedan följs av den vanliga julhandeln.

– Nu går vi in i årets viktigaste period med massor av ny energi att hjälpa alla kunder med deras hårda paket. Våra produkter är otroligt viktiga för människor idag, så vi förväntar oss en fortsatt hög kundtillströmning framöver, säger Niclas Eriksson.

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 162 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phone House-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet. 

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2017/2018 uppgick koncernens omsättning till 37,3 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige