Gå direkt till innehåll
Konstverk skapat av gamla tv-apparater, fjärrkontroller och mycket annat elavfall, är i samarbete med Microsoft och Minecraft.
Konstverk skapat av gamla tv-apparater, fjärrkontroller och mycket annat elavfall, är i samarbete med Microsoft och Minecraft.

Pressmeddelande -

Konstverk ska uppmana till mer elektronikinsamling

Idag är Sverige bland de bästa länderna i världen på insamling av elavfall – detta trots att knappt hälften av svenskarnas elavfall faktiskt återvinns. En stor del elektronikprodukter glöms nämligen av i hemmets skåp och byrålådor; en annan del slängs med det brännbara avfallet där det inte hör hemma. För att belysa värdet av resurseffektivitet har elektronikkedjan Elgiganten tagit fram ett konstverk av elavfall.

Den snabba teknikutvecklingen är positiv för samhället men bidrar också till att allt fler elektronikprodukter glöms bort, läggs undan eller sparas i skåp och byrålådor – utan att användas. Samtidigt råder det stor brist på de värdefulla mineraler och metaller som dessa produkter innehåller.

Med ett unikt konstverk av elavfall uppmanar Elgiganten därför till ökad elektronikinsamling för återanvändning, återbruk och återvinning. Konstverket gestaltar hur elektronik kan få förlängt liv och består av elektronikprodukter som går att finna i många hushåll; gamla tv-apparater, fjärrkontroller, telefoner, datorer och tangentbord.

- Teknikens värld och dess ständiga utveckling är fantastisk, men vi måste också belysa värdet i redan befintliga produkter och material. Genom att reparera, sälja vidare, återbruka eller återvinna elektronikprodukter kan resurser tas till vara och stanna kvar i ett cirkulärt kretslopp, vilket framför allt gynnar miljön men många gånger även den egna plånboken, säger Tony Ottebjer-Winkler, drift- och hållbarhetschef på Elgiganten Sverige.

  I samtliga Elgigantens varuhus går det att lämna in produkter för reparation eller återvinning, så att livslängden förlängs på produkterna eller materialet de är gjorda av. Till exempel har Elgigantens butiker skickat sammanlagt 4 000 ton elavfall för återvinning under 2021.

  - Som konsument idag ska vara lätt att göra rätt. Därför går det att reparera, rensa, återvinna eller byta in sina elektronikprodukter hos oss på Elgiganten, säger Tony Ottebjer-Winkler.

   Ämnen


   Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror samt kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs de till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

   Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3,200 anställda samt 176 butiker och varuhus. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i stadskärnor och gallerior över hela landet.

   Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns det totalt 415 varuhus och ca 11,000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

   Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Currys Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

   För mer information:

   Elgiganten.se, Elkjop.no eller Currys.co.uk

   Kontakter

   Linnea Cederquist

   Linnea Cederquist

   Presskontakt Presskontakt 0701803269
   Kundtjänst

   Kundtjänst

   Presskontakt Kundtjänst 0771115115

   Relaterat innehåll

   Om Elgiganten Sverige

   Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

   Elgiganten Sverige
   Franzéngatan 6
   112 51 Stockholm
   Sverige