Gå direkt till innehåll
Andreas Helgesson med två kollegor från Elgiganten i Trollhättan
Andreas Helgesson med två kollegor från Elgiganten i Trollhättan

Pressmeddelande -

International E-waste Day – Lämna in din gamla mobil för återvinning

I samband med International E-waste Day ordnar Elgiganten en insamlingskampanj av mobiler och annan hemelektronik. I utvalda butiker bjuds det på kaffe och information om återanvänd hemelektronik kommer delas ut.

–  Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik och göra hållbara val. Vi hoppas att så många som möjligt passar på att återvinna sin uttjänta hemelektronik, antingen idag eller under helgen, säger Andreas Helgesson, varuhuschef för Elgiganten i Trollhättan.

  Idag är det international E-waste day vilket kommer uppmärksammar Elgiganten genom att ordna en insamlingskampanj. Under dagen bjuds det på kaffe i utvalda butiker och det kommer också finnas information om hur man bäst återvinner hemelektronik. Om man inte har möjlighet att komma den 14 oktober, är man alltid välkommen att komma en annan gång. På Elgiganten kan man alltid lämna in sin hemelektronik för återvinning helt kostnadsfritt.

  –  Elgiganten tar emot uttjänt hemelektronik i alla butiker och varuhus helt kostnadsfritt. Eftersom  mobiltelefoner innehåller känsliga data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter började vi på Elgiganten erbjuda säker insamling speciellt anpassad för känslig data, Andreas Helgesson, varuhuschef för Elgiganten i Trollhättan.

   Genom att återvinna en gammal mobil är man med och bidrar till en bättre morgondag. Att återvinna en mobil innebär att man besparar jorden på koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. En rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet kom 2019 fram till att återvinning av 1 kg mobiltelefoner besparar klimatet på motsvarande 3 320 km bilkörning. Trots detta är många obenägna att göra sig av med sina gamla mobiler.

   Människor har på några få år fått en ökad medvetenhet om vikten av att skydda sin privata data. För att alla ska känna sig trygga och för att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har Elgiganten tillsammans med återvinningsföretaget Recipo utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect.

   När en Secure Collect-container är full tas den om hand av auktoriserad personal som ser till att allt sker på ett säkert sätt. All lagrad information raderas med samma metod som SÄPO använder – vilket säkerställer att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. När all information är permanent raderad avgörs om produkten kan återbrukas eller plockas isär, så att alla mineraler och råmaterial kan återvinnas.

   Ämnen

   Kategorier


   Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror samt kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs de till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

   Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3,200 anställda samt 176 butiker och varuhus. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i stadskärnor och gallerior över hela landet.

   Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns det totalt 415 varuhus och ca 11,000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

   Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

   För mer information:

   Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

   Kontakter

   Linnea Cederquist

   Linnea Cederquist

   Presskontakt Presskontakt 0701803269
   Kundtjänst

   Kundtjänst

   Presskontakt Kundtjänst 0771115115

   Relaterat innehåll

   Om Elgiganten Sverige

   Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

   Elgiganten Sverige
   Franzéngatan 6
   112 51 Stockholm
   Sverige