Gå direkt till innehåll
Tips för en tryggare grillsäsong.
Tips för en tryggare grillsäsong.

Pressmeddelande -

Grilla lugnt och säkert i Valborg

Vårens vackra väder har gjort att grillsäsongen redan är i full gång. Men det varma och torra vädret medför också stor brandrisk. Inför Valborg vill Elgiganten uppmana alla grillentusiaster att se över säkerheten lite extra.

Många bränder orsakas av fimpar och eldning av gräs, men även slarv med grillning. Med anledning av det vill Elgiganten passa på att uppmuntra till säkrare grillning under Valborg.

– Det går att njuta av grillat om du grillar ansvarsfullt. Kolla in brandrisken i ditt område och se till att du har beredskap att släcka en eventuell brand innan du startar grillen, säger Andree Ekström, försäljningschef och grillexpert på Elgiganten.

Årets snabba start på grillsäsongen kan innebära att många hoppar över den nödvändiga översynen av gasgrillens gasolslang. En sliten gasolslang eller en dåligt rengjord grill är faktorer som varje år leder till bränder och personskador.

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, förutsatt att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Det är lätt att kolla slangen och vi har instruktioner på vår hemsida. Många tar kanske lite för lätt på det här, men gasläckor är en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström på Elgiganten.

Ofta räcker det med att ställa en hink med vatten vid grillen eller dra fram vattenslangen för en säkrare grillsituation. Sedan kan du njuta av din grillade mat som vanligt.

Grilla säkert och Trevlig Valborg!

Så grillar du säkert - 5 tips från brandförsvaret för säkrare grillning under Valborg

1. Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.

2. Använd aldrig T-sprit och undvik tändvätska som kan orsaka explosion eller ett svårkontrollerbart brandförlopp. Använd hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare.

3. Elda bara med grillkol eller briketter. Då blir det inte lika stora lågor och du får bättre och snabbare glöd.

4. Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme.

5. Vid användning av gasolgrill var noga med att inte förvara gasolflaskor i skåpet under gasolgrillen. Se till att gasolflaskan alltid står upp för att förhindra läckage.

Källa: Storstockholms Brandförsvar

Håll dig uppdaterad om brandrisken i just ditt närområde med räddningstjänstens app https://www.dinsakerhet.se/sakrare-fritid/skog-och-mark/brandrisk-ute/

Så här kollar du gasolgrillens slang:
https://www.elgiganten.se/cms/grillslang/har-du-testat-grillslangen/

Ämnen


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 165 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phone House-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet. 

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2017/2018 uppgick koncernens omsättning till 37,3 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Presskontakt

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Årets Arbetsgivare 2020

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige