Gå direkt till innehåll
En av tre svenskar har precis köpt en ny dator eller planerar att göra det inom kort.
En av tre svenskar har precis köpt en ny dator eller planerar att göra det inom kort.

Pressmeddelande -

​En av tre svenskar på datorjakt

Efter en svag inledning på 2018 har efterfrågan på bärbara PC tagit ordentlig fart. I förra veckan ökade Elgigantens försäljning med närmare 15 procent jämfört med motsvarande vecka förra året. Trendbrottet styrks av en undersökning som visar att närmare 35 procent av svenskarna kommer att gå hösten till mötes med en ny dator. Det här är egenskaperna de vill att en dator ska ha och så här mycket spenderar de på inköpet.

I en undersökning, som Yougov gjort för Elgiganten, svarar 35 procent av respondenterna att de antingen köpt en ny bärbar dator alldeles nyligen, eller planerar att köpa en inför hösten.

– Resultatet stämmer bra med den efterfrågan vi upplever just nu. Efter en riktigt tuff inledning på 2018, med en krympande dator-marknad, så ser vi en växande trend just nu. Förra veckan ökade PC-försäljningen med närmare 15 procent jämfört med motsvarande vecka förra året, säger Daniel Carlsson, Assisterande försäljningschef för data på Elgiganten.

Enligt undersökningen kommer närmare 2,5 miljoner svenskar att möta hösten med en ny bärbar dator under armen.*

Spenderar 7500 kr i genomsnitt 
Resultatet visar att svenskarna spenderar i genomsnitt 7.500 kronor på ny dator. Det är faktiskt mindre än den summa de tänkt sig att spendera, vilken uppges vara 7.900 kronor.

–Vi ser att kunderna investerar mer pengar på ny dator idag än tidigare, men det är en stor skillnad i pris mellan olika modeller. Man kan få en riktigt bra Windows-dator för långt mindre än 7.500 kronor, jämfört med en Mac där du får betala 10-12.000 kronor för motsvarande prestanda, säger Daniel Carlsson.

Snabbhet viktigast
När det gäller vilka egenskaper som svenskarna vill ha i sin nya PC så visar undersökningen att vi har en ganska pragmatisk inställning - helheten är det viktiga men snabbheten prioriteras högst. Den ska dessutom vara lätt, ha en bra skärm och erbjuda bra batteritid.

Tre favoriter bland PC-kunderna
Daniel Carlsson plockar fram tre datorer som PC-kunderna fått upp ögonen för.

– Många är nyfikna på testvinnaren Huawei Matebook X Pro som fått bra omtalande i många medier. Vidare har Ideapad 530s-serien från Lenovo blivit en favorit för många. Den sistnämnda kombinerar design, bra batteritid med snabbladdning och kommer i många olika varianter så att kunden kan välja prestanda efter sina behov. Även HP Envy X360 13" är värd att lyfta fram. Här är två av modellerna utrustade med SureView, ett sekretessfilter som begränsar insynsvinkeln för andra som inte kan se vad du jobbar med, säger Daniel Carlsson.

Storsäljare och kundfavoriter

1.HP Pavilion 14’’ & 15’’

2.Lenovo 530s

3.Huawei Matebook X


Externt företag testar datorerna
Att välja vilken dator man ska köpa kan vara svårt. Elgiganten har därför valt att kategorisera alla datorer efter kundbehov, i samarbete med det externa testföretaget UL Benchmark.

–Vi har närmare 500 datorer i vårt sortiment och förstår att det stora urvalet av modeller tillsammans med alla olika termer försvårar för många. Därför har vi valt att ingå ett samarbete med UL Benchmark, som gör ett objektivt test av samtliga PC-datorer innan de kommer ut till försäljning hos oss. Datorerna kategoriseras efter hur de bäst uppfyller kundens behov och gör det enklare för kunderna att välja rätt dator, säger Daniel Carlsson.

UL Benchmark är ett erkänt globalt testföretag som har funnits sedan 1997. Över 250 datormagasin från hela världen använder deras testmetoder för att klassificera olika PC-datorers egenskaper efter deras PCMark-poängssystem som har ett högt erkännande i IT-kretsar.

Hitta rätt dator

*Resultatet baseras på en YouGov-undersökningen med ett representativt urval om 1006 respondenter i åldersspannet 18-74 år. Siffror från Statistisk Centralbyrån visar att det finns ca 7,4 miljoner svenskar i åldrarna 18 till 74 år. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 162 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phone House-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet. 

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2017/2018 uppgick koncernens omsättning till 37,3 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Presskontakt

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Årets Arbetsgivare 2020

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige