Gå direkt till innehåll
Elgiganten ökar i alla kanaler – nu presenteras årsresultatet för 2019–2020

Pressmeddelande -

Elgiganten ökar i alla kanaler – nu presenteras årsresultatet för 2019–2020

Elgiganten summerar verksamhetsåret 2019–2020 med en resultatförbättring i samtliga kanaler. Försäljningsintäkterna har ökat med 5,9 procent till 13,5 miljarder kronor och rörelseresultatet slutade på 212 miljoner kronor. Det slogs nya rekord under de stora handelshögtiderna och en rad nya tjänster har lanserats för att möta nya behov.

Ett 25-årsjubileum, 10 nya butiker, ett nytt Black Friday-rekord och en stark julhandel. Mycket har hänt hos Elgiganten under verksamhetsåret 2019–2020. Under de sista månaderna av räkenskapsåret lanserades också en rad nya innovativa tilltag för att möta de förändringar som coronapandemin fört med sig.

Nya upplägg för handel och rådgivning till följd av covid-19

Elgigantens tjänst ”Boka och hämta”, där en vara bokas online för att sedan plockas upp i närmsta varuhus, har sedan coronapandemins utbrott ökat i popularitet. Till följd av myndigheternas riktlinjer och nya konsumentbehov har en rad nya tjänster utvecklats och lanserats under verksamhetsåret. Bland annat en Drive-In-funktion där kunder fått varor levererade direkt till parkeringen samt Live Video Shopping där kunder, utan att lämna hemmet, kunnat rådgöra med Elgigantens medarbetare i butiksmiljö. Dessa tjänster har stärkt Elgigantens omnikanals erbjudande och bidragit till att kedjans intäkter ökat i samtliga kanaler.

  – Året har präglats av ett otroligt engagemang och ett målinriktat arbete. Sedan coronapandemins utbrott har innovationsförmågan och genomförandekraften som finns på Elgiganten blivit mer synlig än någonsin. Med ett ökat behov av såväl teknik som teknisk rådgivning är vi stolta över den roll våra produkter, tjänster och fantastiska medarbetare har. Jag ser fram emot att fortsätta bidra till denna utveckling genom att finnas till för våra kunder både digitalt och fysiskt i våra 176 butiker runt om i landet, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i Sverige.

Tjänsteutbudet breddas under verksamhetsår 2020–2021

Teknikens betydelse i samhället och att kunna handla utefter sina egna preferenser är kärnan i hur Elgiganten spår framtiden. Ett brett tjänsteutbud säkerställer en kontinuerlig relation med kunden – före, under och efter köp.

  – Våra kunder kan alltid komma till oss oavsett om det gäller rådgivning, installationer, reparationer eller teknikåtervinning. Vi tror att den digitala utvecklingen och kundernas behov av support kommer att fortsätta öka. Därför breddar vi vårt tjänsteutbud så att vi kan hjälpa våra kunder på deras premisser. Här spelar kombinationen mellan vår fysiska närvaro och vår digitala plattform en avgörande roll, säger Niclas Eriksson.

Verksamhetsåret 2019–2020 i korthet

  • Omsättningen ökade med 5,9 procent till 13,5 miljarder kronor
  • Ett rörelseresultat på 212 miljoner kronor
  • Försäljningen online ökade med 18 procent
  • Tjänsten Boka och Hämta ökade med 26 procent, i samma kategorin lanserades också en Drive-In lösning och Live Video Shopping 
  • 1000 av Elgigantens kraftfullaste gamingdatorer donerade processorkraft till forskning om covid-19 via Folding@Home
  • Antalet kundklubbsmedlemmar ökade med 45%

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2018/2019 uppgick koncernens omsättning till 38,3 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt PR and Communications Manager Gäller endast pressförfrågningar från media. 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Gäller alla övriga frågor och kundärenden. 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige