Gå direkt till innehåll
F.v. Josef Tapper, vd Recipo och Niclas Eriksson, vd Elgiganten. Plats: Elgiganten Bromma
F.v. Josef Tapper, vd Recipo och Niclas Eriksson, vd Elgiganten. Plats: Elgiganten Bromma

Pressmeddelande -

Elgiganten och Recipo vill göra det enklare att återvinna elektronik

I samband med International E-Waste Day den 14 oktober lanserar Elgiganten och insamlingsföretaget Recipo den gemensamma satsningen Secure Collect, för att öka mängden insamlad elektronik. Att återvinna en gammal mobil är något som bidrar till en bättre morgondag då det besparar jorden på koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. Elgiganten och Recipo vill bidra till en ökad insamling genom att erbjuda säker insamling i 45 Elgiganten varuhus runt om i Sverige.

- Elgiganten har länge tagit emot uttjänt hemelektronik i alla sina butiker. Det har alltid varit helt kostnadsfritt och man är välkommen att lämna in sina uttjänta produkter oavsett vart de är köpta. Eftersom mobiltelefoner innehåller känsliga data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter. Därför erbjuder vi nu säker insamling i 45 varuhus. Utrullningen i ytterligare varuhus kommer fortsätta under hösten. Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik, säger Niclas Ericsson, vd för Elgiganten.

För att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har återvinningsföretaget Recipo tillsammans med Elgiganten utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect. Bakgrunden är den förändring elektronikbranschen har sett hos människor sedan GDPR infördes och en hel del oetisk användning av privatpersoners data uppmärksammats. Människor har på några få år fått en ökad medvetenhet om vikten av att skydda sin privata data. Ambitionen är att samarbetet med Secure Collect ska utvecklas de komma åren och bidra till en markant ökning av mängden insamlad elektronik.


Insamling av telefoner bidrar till en bättre morgondag

I samband med International E-Waste Day 2019 publicerade IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om den klimatbesparing olika avfallskategorier innebär. Att elektronik toppade listan gjorde många förvånade. Rapporten kom fram till att återvinning av 1 kg mobiltelefoner besparar klimatet på motsvarande 3 320 km bilkörning. Återvinning av endast en mobiltelefon skulle spara ungefär 60kg CO2, vilket motsvarar 460 km bilkörning. Näst på listan var insamling av textilier, där 1 kg besparar klimatet på motsvarande 200 km bilkörning[1].

- Elektronikbranschen i Norden har kommit rätt långt vad det avser återbruk och återvinning, mycket tack vare att vi har ett lagstadgat producentansvar. Men vi upplever att allmänheten till stor del fortfarande är omedvetna kring hur viktigt det är att bidra till en cirkulär ekonomi genom att lämna in sin gamla elektronik till återvinning, säger Josef Tapper, vd för Recipo.

Återvinningsorganisationen Batteriåtervinningen bedömer att det ligger 25 miljoner gamla mobiltelefoner och samlar damm i svenska folkets byrålådor[2]. I en undersökning från Sifo framkommer det att två miljoner av de gamla telefonerna är fullt fungerande moderna smartphones[3].

Hur Secure Collect fungerar

När en Secure Collect-container är full hämtas den av Recipo som tar med den till en specialiserad återvinningsanläggning. Där tar auktoriserad personal hand om containerns innehåll och ser till att allt sker på ett säkert sätt. All lagrad information raderas med samma metod som SÄPO använder – vilket säkerställer att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. När all information är permanent raderad från varje insamlad enhet är det en klassificering som avgör om produkten kan återbrukas eller plockas isär, så att alla mineraler och råmaterial återvinns.

För mer information om Secure Collect och vilka 45 varuhus som initialt kommer erbjuda säker insamling, besök: https://www.secure-collect.com/

[1]https://www.ivl.se/download/18.2299af4c16c6c7485d0d5d/1567691159261/B2356.pdf

[2]https://www.batteriatervinningen.se/modul/hjalp-jag-vagar-inte-atervinna-min-telefon

[3]https://www.svd.se/miljontals-mobiler-samlar-damm

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. 2 år senare, 2020, utsågs dem till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 176 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phonehouse-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet.

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:

Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt PR and Communications Manager Gäller endast pressförfrågningar från media. 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst Gäller alla övriga frågor och kundärenden. 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige