Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Elgiganten förbereder för den största handelsdagen någonsin

På fredag, den 23 november, är det dags för Black Friday – dagen då svenskarna handlar mer än någon annan dag på året. Förra året omsatte Elgiganten produkter för en halv miljard kronor (511 miljoner) under ett drygt dygn. Mycket talar för att det blir ännu mer i år.

– Vi förväntade oss nya rekordnivåer i försäljning och kundbesök förra året, men utfallet överträffade våra förväntningar med råge. Under ett drygt dygn noterade vi 1,6 miljoner kundbesök och vi omsatte vi produkter för 511 miljoner kronor. Det är nytt handelsrekord, inte bara för oss och för branschen, utan för svensk detaljhandel i stort. Trots rekordsiffror att jämföra oss mot tror vi att det blir ännu större i år, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Trafiksiffror från nätet den senaste veckan visar att intresset för Black Friday är tre gånger så högt i år, jämfört med motsvarande period förra året.

– Det omsätts enorma mängder hemelektronik och vitvaror i våra varuhus och på nätet under Black Friday och det krävs mycket planering för att hitta tillräckligt med produkter för att motsvara efterfrågan. I år satsar vi på ännu bättre erbjudanden och bättre produkttillgång och har stärkt upp IT-systemen ytterligare för att kunna hantera anstormningen vid start. Årets Black Friday kommer att bli den största någonsin, men vi står väl förberedda att ta hand om alla kunder, säger Niclas Eriksson.

Det stora kundflödet och efterfrågan kräver noggranna förberedelser i alla försäljningskanaler. Under året har IT-systemen stresstestats för att säkerställa en smidig e-handel och ute i varuhusen bemannar man upp personalstyrkan maximalt för att erbjuda kunderna en bra shoppingupplevelse under hela dagen. Även det Nordiska Distributionscentret i Jönköping bemannas upp och går över till treskift under Black Friday-helgen för att hantera orderingången från e-handeln och säkerställa att alla produkter når kunderna i inom utsatt tid.

Mest efterfrågade produkterna
Stora TV-apparater, mobiltelefoner, högtalare, surfplattor, datorer och hörlurar var några av fjolårets storsäljare under Black Friday. Samtidigt noterades kraftiga ökningar i försäljningen av vitvaror, med störst efterfrågan på tvättmaskiner och robotdammsugare.

– Black Friday är en dag då många väljer att handla till hushållet och förbereda inför stundande högtider, men väldigt många väljer också att köpa julklappar. Black Friday har gjort att kunderna påbörjar sina julklappsinköp tidigare och att julhandeln därmed förlängts. Därför har vi valt att förlänga öppet köp-perioden så att den gäller från och med Black Friday till och med den 24 januari nästa år, så att kunderna kan känna sig helt trygga med att handla sina julklappar redan nu, säger Niclas Eriksson.


Black Friday startar på www.elgiganten.se kl 00.01 den 23 november och i varuhusen kl 07.00.

Black Friday i backspegeln
Elgiganten tog Black Friday till Sverige 2013. Trots att det var ett relativt okänt fenomen tog kunderna snabbt till sig den nya handelsdagen. Redan 2016 tog Black Friday positionen som den största handelsdagen i Sverige. Juldagen, dvs mellandagsreans första dag, som tidigare varit ohotat störst fick därmed se sig passerad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik, vitvaror och kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel.

Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.200 anställda och 162 butiker och varuhus. Här ingår även våra Elgiganten Phone House-butikerna som du hittar i stadskärnor och gallerior över hela landet. 

Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2017/2018 uppgick koncernens omsättning till 37,3 miljarder NOK. I Norden finns totalt 415 varuhus och ca 11.000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

För mer information:
Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige