Gå direkt till innehåll
Det digitala läxhjälpsprogrammet är i full gång
Det digitala läxhjälpsprogrammet är i full gång

Pressmeddelande -

Elgiganten blir ny huvudpartner till Läxhjälpen

Elgiganten har länge arbetat för att minska det tekniska och digitala utanförskapet i samhället. Som ett led i det arbetet går företaget nu in som huvudpartner till stiftelsen Läxhjälpen, som hjälper elever i särskilt utsatta områden att klara grundskolan och få gymnasiebehörighet. Ambitionen är att tillsammans öka förutsättningarna för att fler elever i hela landet ska kunna ta del av Läxhjälpsprogrammet.

Under förra läsåret gick 15 % av Sveriges högstadieelever ut grundskolan utan gymnasiebehörighet, något som riskerar att leda till sämre förutsättningar för en bra framtid. Den ökade distansundervisningen under pandemin har dessutom blottat ett tekniskt och digitalt utanförskap, som särskilt drabbar elever i socioekonomiskt utsatta områden. Brist på uppkoppling, rätt utrustning, teknisk kunskap och tillgång till en ostörd studiemiljö är några av de saker som Elgiganten vill bidra till att åtgärda genom sitt fördjupade engagemang i Läxhjälpen. 

– Att minska det tekniska och digitala utanförskapet är en sann hjärtefråga för oss på Elgiganten. Samarbetet med Läxhjälpen är ett viktigt steg, där vi kommer att bidra med utrustning, teknisk support och monetärt stöd för att fler ungdomar ska nå gymnasiebehörighet. Vi vet att ojämlik tillgång till och kunskap om teknik skapat klasskillnader i samhället, och vi är stolta att långsiktigt kunna bidra på olika sätt för att minska effekten som dessa klasskillnader har på elevers studier, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten i Sverige.

– Vi ser fram emot att samarbeta med en så stor, väletablerad och omtyckt aktör som Elgiganten är. Med sin expertis, sin engagerade och kunniga personal samt med sin geografiska spridning är vi övertygade om att samarbetet kommer att ge goda förutsättningar att sprida och utveckla Läxhjälpsprogrammet runt om i landet, säger Henrik Szabo, Generaldirektör på Stiftelsen Läxhjälpen.

  Enligt en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Elgiganten* uppger endast var tredje (33 %) förälder med barn över 7 år att de har tillräcklig teknisk kunskap för att kunna hjälpa sina barn med skolarbetet. Samtidigt menar en av fyra (24 %) att de inte har den utrustning som behövs för att arbeta eller studera hemma på ett optimalt sätt.

  Läxhjälpen startade 2007 och har 370 anställda läxhjälpare med nationell spridning över landet. Som en direkt följd av ökad distansundervisning har Läxhjälpens fysiska närvaro kompletterats med digital läxhjälp, något som kommer underlättas av samarbetet med Elgiganten. Samarbetet möjliggör utveckling och förbättring av programmet, samt ökar tillgängligheten så att stödet kan spridas till fler.

  Om undersökningen
  Digitalt utanförskap är en årlig undersökning som genomförs av Elgiganten i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Undersökningen genomfördes av en online-panel av forskningsinstitutet YouGov under perioden 6 - 22 maj. Totalt genomfördes 4055 CAWI-intervjuer med personer över 18 år, varav 1018 i Sverige. Mer om undersökningen finns att läsa här: https://elkjopnordic.com/tech-trouble-2020.

  Ämnen


  Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror samt kök och är ett av de bolag som omsätter mest inom detaljhandeln. 2018 utsågs Elgiganten till ”Årets Butikskedja” vid handelsgalan Retail Award som arrangeras av Svensk Handel. Två år senare, 2020, utsågs de till "Årets Arbetsgivare" på samma gala.

  Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3,200 anställda samt 176 butiker och varuhus. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i stadskärnor och gallerior över hela landet.

  Elkjøp-koncernen, där Elgiganten ingår, är ett av Nordens största detaljhandelsföretag, med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland och Färöarna. Räkenskapsåret 2019/2020 uppgick koncernens omsättning till 41,8 miljarder NOK. I Norden finns det totalt 415 varuhus och ca 11,000 medarbetare. Samtliga varuhus i Norden får sina produkter från det 107.000 kvm stora Nordiska Distributionscentret i Jönköping.

  Elkjøp-koncernen ägs av brittiska Dixons Carphone Plc - en av Europas största återförsäljare av hemelektronik.

  För mer information:

  Elgiganten.se, Elkjop.no eller Dixonscarphonegroup.com

  Kontakter

  Linnea Cederquist

  Linnea Cederquist

  Presskontakt Presskontakt 0701803269
  Kundtjänst

  Kundtjänst

  Presskontakt Kundtjänst 0771115115

  Relaterat innehåll

  Om Elgiganten Sverige

  Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

  Elgiganten Sverige
  Franzéngatan 6
  112 51 Stockholm
  Sverige