Gå direkt till innehåll
Vad gör du när dammsugaren (inte) suger?

Nyhet -

Vad gör du när dammsugaren (inte) suger?

Dammsugarens uppgift är ju att hålla hemmet rent, men ibland behöver även den rengöras. Om dammsugaren suger dåligt kan det tyda på att något är fel. Elgigantens expert på dammsugare och rengöringsprodukter, David Rönngård, har tipsen för vad du behöver se efter, och om din dammsugare har garanti.

Även dammsugare behöver underhållas, och allra helst borde den rengöras regelbundet. Men vad borde du egentligen se efter? Med dessa enkla knep kan du förlänga dammsugarens livslängd.

– Suger dammsugaren dåligt på sistone eller har den börjat låta konstigt? Då kan det vara dags att ge dammsugaren en invändig kontroll. Om dammsugaren suger dåligt skylls det oftast på att filtret är tätt och blockerar dammsugarens luftströmmar. Dammsugarens livslängd blir betydligt längre om du behandlar den bra och du byter filter regelbundet. Gärna en gång per år, eller vid behov. Det är också lika viktigt att byta dammsugarpåsen innan den är helt full, säger Rönngård.

Byt filter och dammsugarpåsar regelbundet
Han berättar att dammsugare oftast har ett eller två filter som du borde kontrollera någon gång ibland. Filtrets uppgift är att rena luften som kommer in i dammsugaren från dammpartiklar. Så småningom fylls detta filter upp och måste bytas ut.

Det vanligaste är ett mikrofilter som är placerat i samma utrymme som dammsugarpåsen. Det andra filtret är ett hepa-filter. Ett hepa-filter hjälper till att filtrera ut de minsta partiklarna från att blåsas ut från dammsugaren tillsammans med luften som går igenom. Detta filtret hittar du därför oftast där luften kommer ut ur dammsugaren.

– När du köper nya dammsugarpåsar får du med ett mikrofilter. Detta kan det löna sig att byta ut med en gång så att det inte blir bortglömt. När filtret blir tätt kan inte luften passera igenom filtret som den ska. Det kan leda till att motorn inte får tillräckligt med luft och kylning, som i sin tur kan leda till att motorn havererar. Det samma gäller för dammsugarpåsar. Om dammsugaren är igång och luften inte kan passera genom den fulla påsen kan det bli varmt, kommenterar Rönngård.

Dammsugargaranti
Olika dammsugarleverantörer har en garanti på ett år. Reklamationsrätten på tre år täcker eventuella fabrikationsfel, det vill säga fel som inte är påförda av kunden. Om dammsugaren luktar bränt och filtret är tätt kan det vara ett användarfel.

– Detta betyder att dammsugare borde hålla i minst tre år, men det finns många dammsugare som har en betydligt längre livslängd, förklarar Rönngård.

Osäker på om dammsugaren har ett fabrikationsfel?
Misstänker du att felet är ett fabrikationsfel kan du lämna in dammsugaren till serviceavdelningen i varuhuset där du köpte varan, eller en annan affär i närheten. Visar det sig att felet är ett fabrikationsfel och att produkten har lämnats in inom garantitiden får du en ny produkt med motsvarande specifikationer som den du ursprungligen hade köpt.

Glöm inte bort att trasiga dammsugare inte ska kastas i soporna - de ska lämnas till återvinning. Dammsugare och annat elektroniskt och elektriskt avfall ska lämnas in till återvinningsstationer eller till butiker. På så sätt återvinns materialen, och varken metall eller plast hamnar i naturen.


Elgigantens 7 dammsugartips:

  1. Byt filter regelbundet
  2. Byt dammsugarpåsen innan den blir full, inte efter
  3. Använd gärna en mattpiska på mattor för att få bort ytligt damm
  4. Använd ett parkettmunstycke på hårda golv
  5. Undvik att slänga runt dammsugaren, och se till att den inte kraschar in i väggar och möbler
  6. Dra inte överdrivet mycket i dammsugaren eller sladden. Byt eluttag allteftersom du förflyttar dig
  7. Använd gärna inställningarna på dammsugaren. På så sätt får du rätt effekt, oavsett om du dammsuger hårda golv, mattor eller möbler

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige