Gå direkt till innehåll
Ta hand om din mat nu i rötmånaden

Nyhet -

Ta hand om din mat nu i rötmånaden

Idag går vi in i rötmånaden, mellan den 23 juli och 23 augusti ruttnar matvaror lättare och blir dåliga snabbare än vanligt. Elgigantens försäljningschef David Rönngård har tips om hur du kan få din mat att hålla i värmen.

Rötmånad är ett gammalt begrepp för den här tiden på året för att vädret, som ofta innebär värmen och hög luftfuktighet, är väldigt gynnsamt för bakterietillväxt. Detta gör att matvaror snabbt blir förstörda.Om du slarvar med maten under rötmånaden kan det i värsta fall leda till matförgiftning, därför är det viktigt att tänka till en extra gång om hur du hanterar din mat!

– Ett bra tips är att inte duka fram frukosten under den här månaden. Gör iordning den och ställ sedan in osten, smöret, mjölken och yoghurten i kylen igen. Att duka fram frukosten och låta den stå framme i en timme eller två bör undvikas just under den här tiden på året, säger David Rönngård, försäljningschef på Elgiganten.

Den traditionella rötmånaden är egentligen mer av en tumregel, det är värme och luftfuktighet som styr rötmånaden snarare än specifika datum. Förra årets rekordsommar gjorde att rötmånaden började mycket tidigare än vanligt och höll i sig under längre tid. I år däremot, när vi haft en betydligt svalare sommar, infaller sig rötmånadens datum ganska precist. Enligt väderprognoserna kommer stora delar av landet att få temperaturer närmare 30 grader från och med imorgon, och det ser ut som att sommarvärmen nu är här för att stanna. Eftersom man helst vill vara ute i solen och ha det härligt när sommaren äntligen sätter fart så är det väldigt viktigt att ta hand om sin mat. Mögel och bakterier trivs nämligen också bra i värme och kan göra oss riktigt sjuka.

– För att slippa ligga inne och vara magsjuk när sommarvärmen äntligen kommer är min rekommendation att sänka temperaturen i kylen till en eller två grader kallare än de sedvanliga +4 graderna som rekommenderas. Sänk även temperaturen lite extra precis innan du skall storhandla. När man kommer hem med mat som hunnit bli varm och lägger in den i kylen så stiger nämligen temperaturen i kylskåpet, det kanske låter självklart men det är något som många inte tänker på. Har du en kyl med 0 - zon för kött, fågel och fisk skall man verkligen tänka på att använda den nu. Chansa inte, frys in maten om du inte planerar äta den dagen efter, säger David Rönngård.

Andra saker att ha i åtanke är att lita på ditt sunda förnuft, släng inte mat i onödan. Titta, lukta och smaka på maten om du misstänker att det inte är något större fel på den. Se nu till att hålla din mat ordentligt kyld under denna månad så att du kan vara ute och njuta av vädret istället för att ligga inne och vara magsjuk! 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Linnea Cederquist

Linnea Cederquist

Presskontakt Presskontakt 0701803269
Kundtjänst

Kundtjänst

Presskontakt Kundtjänst 0771115115

Relaterat innehåll

Om Elgiganten Sverige

Elgiganten är Sveriges ledande återförsäljare av hemelektronik, vitvaror och kök. Bolaget är en av de aktörerna som omsätter mest inom detaljhandeln. Elgiganten etablerades i Sverige 1994 och har i dag närmare 3.700 anställda och 176 butiker och varuhus över hela landet. Här ingår även Elgiganten Phonehouse-butikerna som finns i såväl stadskärnor och gallerior.

Elgiganten Sverige
Franzéngatan 6
112 51 Stockholm
Sverige